Franja kava


Proizvodnja

Proizvodnja kave započinje stavljanjem probranih sjemenki u zemlju.

Osam tjedana kasnije sjeme razvija korijen. Najuspješniji nasadi se presađuju i uzgajaju šest mjeseci. Potom se presađuje na plantažu, gdje mu je potrebno 3-4 godine da dosegne svoju zrelost i procvate. Prvi plodovi se pojavljuju nakon 6 mjeseci, a za berbu su spremni kad dozore do žarko crvene boje. Zreli plodovi se beru ručno, a stroj se upotrebljava samo pri ljuštenju ovojnice. Tako dobivena zrna se namaču u vodi 24 sata kako bi se izazvala lagana fermentacija, neophodna za okus i aromu kave. Nakon toga se radi sortiranje kako bi se uklonila slabije kvalitetna zrna.

Potom slijedi proces sušenja na velikim otvorenim terasama dok ne budu potpuno suha.
Tako dobivena sirova kava se do tvornica transportira u jutenim vrećama.

Proces prerade se sastoji od prosijavanja, prženja, mljevenja i pakiranja.


Pratite nas na facebook-u